Intervenții Orașul Vizibil 2017. Ediție specială Pata-Cluj

Intervențiile artistice ”Orașul Vizibil 2017” cu tema “Locuire” pun în discuție aspecte locuirii în Cluj și în apropiere. Conceptul ediției Pata-Cluj a pornit de la condițiile de viață de la numai 8 km de centrul Clujului, în Pata Rât. În această zonă trăiesc peste 1500 de persoane în condiții de viață greu de imaginat. Marginalizarea și rasismul sunt doar două dintre motivele care mențin zona Pata Rât, în care 42% dintre locuitori au ajuns în urma unor evacuări, în creștere. Faptul că în ultimii ani autoritățile locale au reușit să se alinieze discursului de incluziune european la nivelul politicilor locale este un pas în față. Este nevoie să încurajăm aceste demersuri pentru a fi transformate în practică. Așadar, ne-am pus întrebarea: În condițiile în care costurile locuirii la Cluj cresc tot mai mult, cum ne putem asigura că orașul rămâne accesibil tuturor membrilor societății?

Am primit o serie de aplicații și propuneri și avem onoarea să implementăm în cadrul ediției speciale Orașul Vizibil. Pata Cluj, 4 proiecte mici și 2 proiecte mari:

SOS Pata Rât

Artiști: Dan Perjovschi, Laura Alicu, Linda Greta, Marius Bucea, Jesica Baciu, Cătălina Poiana, Elena Muscă

Proiectul SOS Pata Rât își propune prezentarea unor aspecte legate de locuirea în Pata Rât folosindu-se de teatru și desen. Astfel, aspectele unei realități mai puțin cunoscute se dezvăluie locuitorilor Clujului prin desenele realizate de Dan Perjovschi împreună cu copiii de la Pata Rât, dar și prin experiența unui spectacol de teatru senzorial labirint realizat de trupa „Instinctiv”.

Atât expoziția, cât și spectacolul sunt însoțite de o dezbatere publică despre segregare și condițiile de locuire.

Desenele lui Dan Perjovschi au fost pe pereții muzeelor sau altor spații culturale din lume, cum ar fi la MoMA şi TATE – e primul român care a desenat pe pereţii de la MoMa, de altfel. De cele mai multe ori, redă problemele sociale și politice cu care ne confruntăm și le expune acolo unde pot fi călcate de public la propriu și șterse, având în vedere nota temporară a unor teme, dar și dispariția acestora de-a lungul timpului. A avut în jur de 1000 de expoziții, prezentări şi workshopuri în România, SUA, Portugalia, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Elveția, Marea Britanie, Germania, Mexic, Brazilia, Coreea de Sud, China etc. Și va desena alături de copiii din Pata Rât.

Grupul de Teatru Senzorial Labirint “I n s t i n c t i v” a început activitatea la Cluj-Napoca în Ianuarie 2013 în Cadrul Asociației Centrul de Resurse pentru Comunitate, iar o parte dintre componenții trupei au participat la sesiuni de formare pe tema teatrului senzorial labirint și pot aplica acest tip de teatru în diferite contexte. Membrii trupei au creat numeroase spectacole în Cluj-Napoca la Muzeul Etnografic, Parcul Etnografic Romulus Vuia, în cadrul Zilelor Clujului, Festivalului Peninsula, Festivalului 77 de ore 77 de artiști, Clujul Vizibil și în cadrul altor inițiative.

Radio Pātā DJango

Artist: DJango aka Zsolt Sütő

Zsolt este pasionat de muzică și găsește cele mai frumoase sunete în tot ceea ce îl înconjoară. Știm asta de când ne-a spus totul despre sunetele din Cluj într-un vechi interviu.

De data aceasta, sunetul merge mai departe de ceea ce auzim către o zonă mai puțin vizitată sau populată. Proiectul pornește de la premisa Sunt treaz și cânt! Fiindcă ”home is where your heart is”.

Astfel, își propune ca, direct din inima Pata-Râtului, pentru Cluj, să transmită prin unde radio un link sonor aflat între tradițional și modern. Un sunet aflat între comunitatea romă minoritară și cea românească majoritară, de sărbătoarea Ederlezi. Intervenția sonoră va avea loc în spațiul public, aspect de artă sonoră și porniri spre creație muzicală POPulară. 

Eu treaz” este semnificația numelui Django în limba romani. 

Teatru de păpuși – Căsuţe ca-n poveşti?

Artiști: Asociația „CABOTIN”

Proiectul propune un spectacol de teatru de păpuşi în aer liber: o reinterpretare a poveştii „Cei trei purceluşi”, de James Orchard Halliwell, într-o recitire în context contemporan şi local.

Spectacolul va fi adresat atât copiilor din Pata Rât, cât şi părinţilor şi autorităţilor locale, spectacolul are un mesaj în aparenţă naiv, în esenţă extrem de serios, problematizând aspecte ale locuirii în Pata Rât/Cluj.

MONO vs. POLY

Artiști: Cezar Cîmpeanu, Marina Melenti

Mono vs. Poly este un joc de (dublă) societate. Este o adaptare a celebrului board-game, la oraşul Cluj şi suburbiile lui. Scopul jocului rămâne acelaşi – însuşirea unui număr cât mai mare de proprietăţi, falimentarea adversarilor şi obţinerea fericirii supreme, însă pe lângă traseul de bază, apare un traseu periferic – zona Pata Rât.

Regulile după care se joacă pe cele două trasee diferă, iar pe tot parcursul jocului apar circumstanţe noi care întăresc sentimentul de nedreptate, iar integrarea locuitorului din Pata Rât în jocul comun este posibilă doar cu ajutorul celorlalţi.

    Perioada de joacă: 25 – 30 aprilie, între orele 12.00 – 18.00 | Parcul Central, lângă lac

Orchestra instantă

Artiști: Cercul Întreg

Cercul Întreg invită adolescenții din Pata Rât într-o excursie muzicală și dansantă, în care au ocazia să își pună în valoare potențialul creativ. Împreună vom exersa ritmuri africane la tobe și alte instrumente de percuție pe care le construim din materiale accesibile în mediul apropiat. De asemenea, vom practica dansuri africane expresive pentru a pune în lumină bucuria de a trăi și alte sentimente care se doresc exprimate. 

Film la Pata

Cinemobilul

Mulți dintre noi simțim o adevărată plăcere în a viziona filme pe ecran mare, mai ales în aer liber. “Film la Pata” este conceput pentru a le oferi membrilor comunităților din Pata Rât posibilitatea de a viziona filme în aer liber, chiar acolo în spațiul lor.

Ei vor contribui și la amenajarea spațiului de proiecție.

Cinemobilul este o inițiativă pornită din dorința de a fi de folos comunităţii printr-o modalitate ingenioasă. Din dorința de a ajunge la oameni care nu au călcat niciodată într-o sala de cinematograf sau care nu au văzut un film proiectat pe un ecran mare. Așadar, a rezultat un cinematograf mobil care merge din localitate în localitate pentru a promova cinematografia și pentru a apropia comunitățile. Următoare oprirea a cinematografului mobil va fi chiar în Pata Rât, așadar.


Selecția ”Orașul Vizibil. Locuire” face parte din activitățile culturale ale proiectului “Pata-Cluj”, organizate de Fundația AltArt, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Zona Metropolitană Cluj, Habitat for Humanity Cluj și Asociația Romilor din Coastei.
Proiect finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul Programului “Combaterea Sărăciei” (RO25).

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014.