Proiectele Orașul Vizibil 2017. Imaterial | Program

Intervențiile Orațul Vizibil 2017 au loc în perioada 28-31 octombrie 2017.  Prezentăm mai jos lucrările și programul evenimentelor.

Cezar Lăzărescu – Oglinda
28.10.2017, 15.00-17.00 | Parcul Feroviarilor/stradă

Artistul va purta o oglindă având dimensiunile 40×50 cm într-o acțiune pe 28 octombrie 2017 care se va desfășura în parc/pe stradă. Acțiunea vizează interacțiunea directă cu publicul de orice fel. Sunt așteptate reacțiile publicului vizavi de oglindă pe parcursul întregului happening, inclusiv faptul că spectatorii pot lua și ține oglinda. Oglinda purtată de artist surprinde emoțiile, trăirile și acțiunea spectatorilor. Ea este ca un aparat de fotografiat a cărui cadre fotografice rezistă preț de o clipă.

Augmented Space Agency – Portals of Cluj
28.10.2017, 18.00-23.00 | #H33 Social Innovation Hub, Str. Horea 33

Într-o lume ce se îndreaptă rapid spre digitalizate, cum putem reface sau crea noi conexiuni în spațiul urban? Instalația media “Portals of Cluj” oferă ocazia de a descoperi fragmente urbane în plina schimbare. Aceste conexiuni audio-vizuale sunt realizate prin intermediul unei aplicații AR [Augmented Reality] complementata de peisaje sonore adaptate pentru fiecare fragment ales.

Proiect realizat de Augmented Space Agency
concept/visuals: Ciprian Făcăeru
programare: Dan Făcăeru

Muzeul Pietonilor – TransFeroVR
29.10.2017,17:00 – 20:00 | Cinema Victoria (foaier)

Pelicula de memorie formată în jurul Parcului Feroviar se degradează în rulajul continuu al istoriei, însă una dintre posibilitățile actuale de arhivare rămâne virtualul. Putem însă oare digitaliza ceva imaterial și trans-subiectiv precum memoria socială – fără a decupa, deforma și ficționaliza? Răspunsul potrivit unei asemenea operațiuni de criogenie ori confecționare a memoriei poate fi găsit în tehnologia Virtual Reality, prin intermediul căreia putem aborda fără menajamente un trecut-prezent mai mult sau mai puțin deocheat.

Colectivul Muzeul Pietonilor: Grig Vulpe (tânăr antropolog), Ștefan Aganencei (filmolog), Sebastian Văcăriuc (new media), Mihai Stanciu (D.O.P), Adela Muntean (consultant new media), Flaviu Frantz (designer)

Cercul Întreg – #ritmulcomun – Poiana Muzicală 3
29.10.2017, 15:00 | Parcul Feroviarilor

Proiectul #ritmulcomun – Poiana Muzicală 3 este o instalație muzicală de scară mare, circulară, promovând ritmul ca liant între oameni și cale alternativă de comunicare. Un xilofon imens pentru 6 persoane, toace (simple și multiple) pentru 6 persoane, toate dispuse în cerc. Oameni de orice vârstă și proveniență au ocazia să se joace împreună prin ritmuri și tonuri arhaice. Precum spune Bourriaud, secolul XXI are urgent nevoie de limbaje și moduri noi de comunicare interumană, care să readucă experiența trăită alături de aproapele nostru în prim plan. Muzica și ritmul sunt un astfel de teren de comunicare, imaterial și universal, ce ar trebui extins și rafinat de către generația noastră. Și pentru ca ritmul individual să se poată integra într-un ritm comun(itar) mai mare, e nevoie de un spațiu de întâlnire.

Ruth Bjorford – De unde vin
30.10.2017, 18.00 | Fabrica de Pensule
31.10.2017 | Parcul Feroviarilor

Geografia (locul) ne afectează narațiunea personală și comunitară. Genealogia ne afectează narațiunea personală si comunitară. Folosind arta relațională ca punct de pornire, lucrarea prezintă orașul ca un peisaj creat din cultura oamenilor care îl locuiesc. Clujul este un spațiu geografic strâns legat cu ecologia, interacțiunile, practicile, limba, credințele și tradițiile oamenilor care îl locuiesc. Peisajul orașului (fizic și cultural) este modificat de oameni de-a lungul timpului prin venirea și plecarea indivizilor sau a grupurilor de oameni. Fiecare nou venit aduce cu sine genealogia sa, propria limbă, practici, credințe și tradiții. Orașul este astfel un peisaj recreat constant de mișcarea populației. “De unde vin” e o pânză a orașului, arată cum toți suntem conectați la el, arată relația dintre oameni și loc.

_____

”Orașul Vizibil” este un proiect al Fundației AltArt. Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca și al Uniunii Europene, Programul Cultura. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național sau a Comisiei Europene. AFCN și Comisia Europeană nu sunt responsabile de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.