Temă 2017. Imaterial

Imaterial

“În aceste zile tehnologiile comunicaționale împing contactele umane în zone aflate sub monitorizare, care divizează legăturile sociale în produse (foarte) diferite. Autostrăzile informaționale, cu ale lor boxe de taxare și locuri de repaos, amenință să devină singurele căi prin care se poate ajunge dintr-un punct în altul în lumea relațiilor umane. Nu va dura mult până când relațiile între oameni nu vor mai putea fi menținute în afara acestor moduri de tranzacționare. Atunci, activitatea artistică va căuta să realizeze conexiuni modeste, să deblocheze canale înfundate, să conecteze niveluri ale realității care sunt disparate.” – scria Bourriaud în cartea sa ”Estetica Relațională”, în 1998. La aproape 20 ani de la formularea sa, acestă predicție pare a fi devenit realitate.

Miza apelului Orașul Vizibil din acest an este de a interveni în țesutul relațiilor sociale. Dorim să investigăm cum se proiectează arta creată în cheia esteticii relaționale – adică arta care abordează cu precădere teritoriul imaterial al relațiilor umane, folosind artefacte materiale create cu rolul de conector sau catalizator – în spațiul urban clujean.

Suntem interesați în special de lucrări care proiectează viziunea lui Bourriaud asupra acelor teritorii ale urbanității clujene care au un potențial crescut de a spațializa relații sociale: fie că e vorba de Parcul Feroviarilor – proaspăt intrat în administrarea orașului și unde concursul pentru planificarea arhitecturală se lansează în această toamnă, de zona La Terenuri din Mănăștur – unde de ani de zile se desfășoară procese artisitice de activare, sau orice alt teren viran din punct de vedere social.

Aceste teritorii în tranziție sunt importante tocmai pentru că sunt (încă) lipsite de codări. Fiind conștienți că orice obiect instalat în aceste spații are potențialul de a selecta, precoda sau dezvolta un anumit tip de relații sociale, ne întrebăm ce tactici și strategii poate adopta un artist pentru ca dimensiunea materială (obiectul) să nu constrângă, ci să elibereze dimensiunea imaterială (țesutul relațiilor umane), catalizând experiențe emancipatoare.

Descarcă
Anunțul concursului aici.
Regulamentul concursului aici.
Formularul de înscriere aici.